2017-05-31

Testa en gång till!

När jag och min svåger drömde om att starta en sängaffär med en unik inriktning så sökte vi lån i flera banker. Eftersom min svåger bodde i Norge fick jag ensam besöka bankerna. Att som ung och orutinerad söka lån var spännande. Men det tog onekligen på modet när bank efter bank sa blankt nej.

PG WettsjöJag fick höra att affärsplanen var dålig och idén inte var bra. De sa: "Du är bara en 18-årig student utan eget startkapital dessutom har du ingen erfarenhet av möbelbranschen och din svåger Lasse bor i Bergen och du vet inte ens om och när han kan flytta till Sverige!"

Det finns en berättelse om en annan man som gillade att teckna små fantasifigurer, han drömde om att starta ett lekland, att bygga upp en riktig fantasivärld för barn. Men han saknade kapital, därför sökte han lån. Han besökte över 20 banker. Alla sa nej. Argumentet som mannen fick höra var: Vi finansierar inte drömmar. Men drömmen om att lyckas fick honom att testa igen och igen.

Känner du någon riktig "fiskenörd"? Vi har en sådan på vårt kontor. Han heter Daniel. De som lyckas få fisk har alltid testat en gång till. Fiske handlar om att testa en gång till. Många förvånas över Daniels idoga intresse och uthållighet när det gäller att välja rätt fluga för varje tillfälle. Vad är det som lockar Daniel att göra detta gång på gång, timme efter timme, kanske till och med i flera dagar? Antagligen har han sett inför sin inre bild, i sina drömmar att han får en stor fisk efter en tuff och svår fajt. Därför testar han oftast en gång till, en gång till, en gång till. Sedan korrigerar han något, kanske en ny fluga eller en sjunkande tafs, sedan testar han en gång till.

Vet du om att de flesta som påstår att de inte kan en viss sak inte ens har testat en enda gång? Kanske vill de inte testa för de är rädda att misslyckas. Antagligen ser de inför sin inre bild att det inte går. Man kan dock undra, om de inte ens testat, hur kan de då veta att de inte kan? Och vet du, att nästan alla som har en färdighet de har testat, tränat eller repeterat ett flertal gånger? Allt handlar om att testa en gång till.

Ska du till exempel lära dig ett grundslag i tennis, då måste du öva, korrigera och öva igen. Precis som Daniel när han fiskar. Självklart säger du säkert. Men är det alltid så självklart? När jag håller sälj- eller presentationsutbildningar så hör jag allt för ofta följande kommentar: Jag kan inte! När man frågar om de testat så säger anmärkningsvärt många: Nej det har jag inte gjort! Då brukar jag ställa följande provocerande fråga: "Hur vet du att du inte kan när du inte provat?" Då svarar förvånansvärt många: För att jag inte kan!

Vid dessa tillfällen brukar jag återigen ställa frågan: "Hur vet du att du inte kan om du inte testat?" Då kan man få följande förvånade svar: "Men jag har ju ingen erfarenhet!" Frågan är då: "Hur får man erfarenhet om man inte testar när man påstår att man inte kan?" De som lyckas bäst har alltid testat flera gånger. Ta till exempel Edison som blev hånad av andra uppfinnare för att han hade misslyckats över 1 000 gånger med att göra ljus av elektricitet? Följande kommentar fick han höra: "Är det inte bättre att någon annan försöker, du har ju testat över 1 000 gånger utan att få till det?" "Någon annan", svarade Edison förvånat, "jag vet faktiskt över 1 000 sätt som inte fungerar!"

När jag sökte lån i början av min karriär testade jag en gång till och fick lån på Handelsbanken. Det blev starten på landets första SOVA Butik (1984). Handelsbanken trodde på mig och därför är det fortfarande min bank. Tecknaren jag talade om hette Walt Disney han testade också en gång till och han fick till slut sitt jättelån och det blev grunden till världens första Disney World.

Vill du lära dig något, vill du få ett bättre resultat, då måste du testa en gång till. Korrigera och testa en gång till, sedan gör du det bara en gång till, och en gång till. De som lyckas har alltid gjort det en gång till.

Lycka till!

PG Wettsjö
EQP Business School

 

 

Följ oss på Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Inspiration och nyheter direkt i din inkorg!

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsare.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan.

     
     
     
     
     
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår