2015-01-27

3 tips för goda samtal

För en tid sedan hade jag en coachningsklient som tyckte att det var svårt att lägga sig på "rätt nivå" när hon kommunicerade med andra människor. Hon tenderade att antingen vara för tyst och tillbakadragen eller så slog det över åt andra hållet och hon blev för "på", tog över samtalet och hasplade ur sig saker hon ångrade efteråt.

När hon fick fundera över i vilka situationer och samtal som kommunikationen brukade fungera som allra bäst, konstaterade hon att det var i situationer då hon bara hade "varit", då hon var avslappnad, trygg och framförallt närvarande i nuet.

Det här fick mig att tänka tillbaka på när jag gick min coachutbildning för sex år sedan. En stor del av utbildningen gick jag på en amerikansk skola där en av delkurserna handlade om "15 coaching proficiencies", en uppsättning färdigheter som en professionell coach bör ha.

Jag minns att när jag var ny som coach och skulle försöka hålla alla dessa 15 viktiga färdigheter i huvudet när jag coachade, blev det nästan kortslutning i hjärnan. Det gick helt enkelt inte att vara närvarande och genomföra bra samtal när jag hela tiden försökte komma ihåg att använda alla dessa färdigheter. Jag blev för "på".

Jag bestämde mig därför för att bara slappna av och i första hand fokusera på två av färdigheterna som jag tyckte var allra viktigast. Dessa kallades "Navigate via curiosity" och "Enjoy the client immensely". Ungefär "navigera via nyfikenhet" och "njut helhjärtat av klienten".

Båda dessa handlar egentligen mer om ett förhållningssätt än om att använda någon speciell teknik, och det jag ganska snart upptäckte var att om man går in i ett samtal med föresatsen att vara genuint nyfiken på den andre och att njuta helhjärtat av att prata med personen, då är det nästan omöjligt att misslyckas.

Istället för att krångla till det och fastna i en mängd regler om kommunikation så är mina tre bästa tips för goda samtal:

1. Slappna av och var närvarande

2. Var nyfiken och intresserad

3. Njut av samtalet.

Så mycket svårare behöver det faktiskt inte vara!

Lycka till!

Gunnel Ryner
EQP Business School

Läs inspirationsbrevet som PDF »

Följ oss på Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Inspiration och nyheter direkt i din inkorg!

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsare.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan.

     
     
     
     
     
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår