2015-03-10

När du kommer av dig

Kommer du lätt av dig när du ska hålla en presentation eller ett tal? Eller händer det ibland att minnet sviker dig? Oroa dig inte, med bara små enkla tekniker är du snabbt tillbaka på banan igen. Utan att någon av åhörarna märkt något.

PG WettsjöAlla kommer av sig någon gång under en presentation eller ett tal. Då är pauserna vår bästa vän. När jag utbildar i presentationsteknik lägger jag därför ofta mycket tid på just pauseringstekniker. Konstpauser kan användas med två olika syften: för att förstärka mitt budskap och för att hjälpa till när jag kommer av mig.

En av de första sakerna man får lära sig inom teatern är att tillämpa konstpauser. Konstpauser är en typ av mikropaus, på max två sekunder, som publiken aldrig uppfattar som någon paus. Detta kallas på teaterspråk för "frys". I konstpausen ska skådespelaren vara helt tyst. Utfyllnadsord som "öh" och "eh" är inte att vara tyst. Dessutom ska man stanna upp i den rörelse man är i och stå blick stilla. Detta ger ett intryck av att skådespelaren har full kontroll över situationen. Det skapar trygghet hos dem som lyssnar, och tvärtemot vad man tänker förstärker det budskapet. Skådespelaren å sin sida får en känsla av lugn genom signalerna man ger till hjärnan, samtidigt som mikropausen är vad hjärnan behöver för att komma ihåg var man var.

Det kan också hända att du kommer av dig fullständigt; nu talar vi inte om att du saknar ett ord eller en mening, utan du har glömt bort vad du skulle tala om. Känner du att du fortfarande har kontroll och du vet vad du ska tala om senare, så kan du bara gå vidare till nästa del i ditt föredrag. Låtsas som ingenting. När du kanske senare kommer ihåg det du glömde så är det bara att så naturligt som möjligt gå tillbaka (utan att be om ursäkt) och nämna den delen du tidigare glömde.

Tappar du ett enstaka ord och konstpausen inte hjälper, kan du med fördel begära hjälp av publiken. Kommer du utanför ämnet och inte hittar tillbaka till tråden så kan du själv fråga publiken, "Var var jag?", "Vad höll jag på att tala om?" Detta passar utmärkt då du blivit störd eller avbruten av någon i publiken, till exempel med en fråga. Åhörarna kommer då att visa full förståelse. Kommer du av dig i en mening kan du hjälpa hjärnan genom att repetera det sista du sa. Finner du ändå inte tråden i talet kan du lova att komma tillbaka till det senare, och så går du vidare. Känner du att du är helt borta så kan du be publiken att reflektera, två och två, i några minuter om det du har gått igenom. Du kan också fråga publiken om de har några frågor så här långt. Har du talat en längre stund kan du använda en paus eller bensträckare som hjälp.

Några sammanfattande råd när du kommer av dig eller tappar tråden:

# Gå vidare i presentationen, återkom när du kommer på det igen.

# Hoppa över det du glömt. (För egentligen, vad kan du göra åt saken? Det hjälper sällan att stå och "oja" sig inför publiken.)

# Säg att vi återkommer till ämnet senare.

# Repetera det du sa innan. (Detta kan hjälpa dig att komma på rätt spår igen.)

# Vinn tid genom att ställa frågor till åhörarna. (Exempelvis "Är alla med?", "Har vi glömt något?", "Vad har vi talat om hittills?".)

# Engagera publiken. ("Skriv gärna ner det viktigaste jag sagt", "Tala gärna två och två om X och Y".)

# Om möjligt, lägg in en extra paus.

Lycka till!

PG Wettsjö
EQP Business School

Läs mer om PG Wettsjö »

Följ oss på Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Inspiration och nyheter direkt i din inkorg!

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsare.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan.

     
     
     
     
     
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår