2016-04-14

Fulladdad eller urladdad?

Vad är det som ibland gör oss så kraftlösa att vi känner att vi inte orkar någonting, och vad är det som gör att vi andra gånger är fulla av energi?

Kommer du ihåg första gången du var störtförälskad? Du kunde utan problem hoppa över en hel natts sömn och följa med på en lång promenad klockan två på natten utan problem. Ändå steg du upp med ett leende på läpparna dagen efter. Varifrån fick du den energin? Kommer du ihåg när du skulle göra din läxa i ett ämne som du avskydde? Så fort du tänkte på läxan blev du trött och all energi och kraft var som bortblåst. Vad var det som hände?


Motivation är en drivkraft som styrs av bilder i vår hjärna. Samma bild som motiverar den ena kan framkalla osäkerhet, avsky och till och med skräck hos den andre. Dessa bilder kan vi till viss del styra. Hur blir du glad, arg, ledsen, upphetsad, upprörd, irriterad eller lycklig?  Jo, genom bilder som vi ser i vårt inre. Dessa bilder styrs av vad vi säger till oss själva. Bilder förknippas med känslor. Känslorna i sin tur styr motivationen eller vår energitillgång. Våra bilder påverkar vår framtidstro, som i sin tur påverkar vårt sätt att kommunicera, både med oss själva och med vår omgivning.


Hur skapar vår hjärna en sanning? Oftast genom repetition eller starka intryck. Om någon du tidigare knappt träffat kommer fram till dig och säger: ”Jag kan inte koncentrera mig för du är så vacker!”, skulle du antagligen bli förvånad, men också undra vad som ligger bakom detta påstående.Kommer det ytterligare en person och säger ungefär samma sak, börjar du nog fundera om detta är ”dolda kameran” eller någon form av komplott. Efter ännu ett par dagar kommer en tredje person och upprepar: ”Vad vacker du är!”, då börjar du nog tänka: ”Vad är det som håller på att ske?” När du hör detta för fjärde och femte gången tänker du antagligen: ”Kanske är jag lite vacker ändå.” Och när du har hört detta ytterligare några gånger tänker du ”säg något jag inte redan vet!”  Vad är det som har hänt? Har du blivit vackrare? Svar nej.  Men antagligen har din inre dialog blivit påverkad av din omgivnings kommentarer.  Varför kan samma bild eller kommentar påverka oss så olika? Den första sa ju samma sak som den sista. Svaret är att om vi repeterar samma sak för oss själva många gånger så blir det till slut en sanning.

Så vad säger du till dig själv? Vilka bilder matar du din hjärna med igen och igen? Ältar du allt det negativa som gör dig urladdad eller är det kanske dags att börja älta allt det positiva istället och fylla hjärnan med positiva bilder som gör dig fullallad? Alltså till sist: Passa dig noga för vad du säger till dig själv, för hjärnan hör vad du säger. 

PG Wettsjö
EQP Business School  

Läs mer om PG Wettsjö >>

Följ oss på Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Inspiration och nyheter direkt i din inkorg!

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsare.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan.

     
     
     
     
     
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår