2017-03-30

Bästa tipsen när du anlitar utbildare

Ibland kan man undra om det verkligen är värt att anlita en extern utbildare till sin organisation. I denna artikel svarar några av våra kunder på frågan: ”Vilka rekommendationer skulle du ge andra företag som ska anlita en extern utbildare?" Kanske är det några tips du kan ta med dig nästa gång du behöver köpa utbildning?

”Det har gett en sådan energi och varit enormt positivt att ta in en extern utbildare. Det är väldigt viktigt att i förväg fundera igenom vad man vill få ut av utbildningen och vilka medarbetare som ska vara med. Den här typen av utbildning handlar om kommunikation och ger så mycket på ett bredare plan, vi hade absolut involverat fler medarbetare i utbildningen om vi förstått det tidigare.”

Mari-Louise Lundgren,
Trafikverket

 

”Man måste först ha behovet klart för sig d.v.s. göra en noggrann behovsanalys. Man ska inte bara utbilda för utbildningens skull. Man bör även ha helt klart för sig vilket resultat man vill uppnå. Då kan man vara tydlig i upphandlingen och se till att man får behovet täckt.”

Christer Paulsson
Kullaflyg

 

”En extern föreläsare kan utmana sättet att tänka och ifrågasätta invant beteende. Det är lätt att bli hemmablind och tro att man gör rätt. Vi har fått en större genomslagskraft genom att anlita en extern utbildare. Det är också viktigt att man upplever att utbildaren förstår företagets behov och förut-sättningar.”

Mattias Mineur
World Courier


”Att utbildaren har energi och använder exempel ur verkligheten. Man måste ha med sig den egna säljkåren, de måste stå bakom utbildningen till hundra procent. Att planera in någon form av uppföljning är också viktigt för att få bestående resultat. Det är även viktigt att från början bestämma vilka som faktiskt ska genomgå utbildningen. Man måste ställa sig frågan vad som är mest lönsamt för oss på sikt?  Att satsa på de som själv har motivation och vill utvecklas är ett bra val.”

Martin Lundell
Ballingslöv

 

”Man ska absolut inte vara rädd att ta in extern hjälp. Får du en bra utbildning så ger de investerade pengarna betydligt mer tillbaka än vad utbildningen kostar. Det är viktigt att veta sina behov och ha målet kart för sig så att man bara inte tar in någon på ”slentrian”. Det är bra att ta in offerter från flera olika utbildare för att se vem som bäst motsvarar våra behov. I efterhand kan jag också tipsa om att noggrant titta på en plan för uppföljning efter utbildningen och ta med detta redan i planeringen.” 

Harald Burgstaller
Forbo Flooring


Det är viktigt att noggrannt tänka igenom vad man faktiskt har behov av för utbildning, det vill säga att hitta kärnan i vad man faktiskt ska utbilda inom. Sedan bör man samla in referenser från det företag man tänkt anlita – det vill säga lyssna på andra som anlitat utbildare och höra vad de tycker. Det är också viktigt att verkligen i förväg tänka igenom hur man följer upp efteråt för att få till en varaktig förändring efter utbildningen. Det tar tid att ändra vanor.”

Bo Tjälldén
Diös
Fastigheter

 

”För det första att faktiskt välja ATT utbilda sig. Det är bra att välja en utbildning som också fokusera på de mjuka värdena, särskilt för mellanchefer som behöver mycket stöttning då de har en svår roll att hantera. För det andra att vara noga med att det stämmer med själva utbildaren. För oss var det viktigt att vi kände förtroende för ubildaren och att han hade både positiv energi och erfarenhet. Han tacklade de frågor som dök upp under utbildningen på ett bra sätt, han hade lätt att få med sig folk, att få dem att sänka garden och öppna upp. För oss var det väldigt viktigt att utbildaren var lyhörd och flexibel och kunde anpassa sig efter våra behov.” 

Niklas Bille
Billes Tryckeri

 

Följ oss på Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Inspiration och nyheter direkt i din inkorg!

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsare.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan.

     
     
     
     
     
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår