2017-11-10

Nå dina mål – så lyckas du!

Vår hjärna gymnastiseras och mår bra av att ha mål, ja hjärnan älskar faktiskt mål! Att ha mål gör dig mer effektiv. För att nå målen behöver vi dock någon form av riktning, en strategi. Alla toppresterare har tydliga mål och de är noggranna med sin strategi för att nå målen.

 

Kommer du ihåg någon period i livet där du var otroligt effektiv? Du hade kanske egentligen för ont om tid och alldeles för mycket att göra, ändå skulle du kanske hinna med ett projekt utöver det vanliga på jobbet eller hinna med en vidareutbildning. Eller så var det en stor idrottslig utmaning som krävde förberedelser utöver det normala. Men du klarade av det, bättre än vad du förväntade dig! Troligtvis var du då fokuserad och noggrann med att sätta upp ett tydligt mål, och du hade koll på om du höll din plan. När du genomfört ditt mål tror jag att du fick en fantastisk tillfredställelse. Det är en riktig kick att genomföra en stor bedrift. Efteråt kanske vi kan fundera på vad som gav den största kicken, var det resan till målet eller att nå målet, eller kombinationen? Du kanske kände dig lite tom direkt efteråt? Den eventuella tomheten beror på att hjärnan saknar den stimulans den hade tidigare när du strävade mot målet.


En del har uppfattningen att mål och strategier är lite tråkigt att jobba med, det krävs nämligen struktur och rutiner för att hålla sig till sin plan. Men faktum är att ju mer kontroll vi har på vad vi vill åstadkomma ju mer flexibla kan vi vara. Det låter ju motsägelsefullt. Men en plan ger oss faktiskt frihet att ta ut svängarna men samtidigt kunna återgå till vår plan, vår trygghet. Rutiner är väldigt bra, i synnerhet då vi är i kritiska lägen.

"Faktum är att ju mer kontroll vi har
på vad vi vill åstadkomma
desto mer flexibla kan vi vara"

En strategi är också en bra grund för att kunna fånga upp om vi är på väg mot målet eller om vi håller på att missa det. En strategi som beskriver vart vi ska i form av tydliga mål ger oss en nödvändig vägledning. Utifrån vägledningen har vi möjlighet att göra en utvärdering av det vi gör. Kommer vi att nå vårt mål? Om inte, vilken konsekvens får det? Vilka åtgärder och korrigeringar kan vi vidta för att nå målet? Om detta inte är möjligt kanske vi tvingas att ändra på vårt mål.

Ytterligare en viktig sak för att nå sina mål är att kunna fokusera på det som är viktigast. Jag anlitas ofta som föreläsare eller moderator vi företags Kick-offer. Då är det väldigt vanligt att man vill passa på att gå igenom så mycket som möjligt och visa så många Power Point slides som möjligt, gärna med så liten stil som möjligt så att man får plats med så mycket innehåll som möjligt. Du kanske känner igen dig? Jag brukar alltid fråga uppdragsgivaren om vilka de tre viktigaste sakerna är som de önskar att deltagarna ska komma ihåg efter Kick-offen. Vår hjärna orkar eller vill inte ta in för mycket. Det viktigaste är att man tar till sig det som är viktigast!


TIPS för att nå dina mål!

Sätt mål: Stimulera din hjärna. Sätt uppnåeliga, mätbara mål och med en härlig utmaning.

Berätta gärna om de mål du satt upp: då får du några som kan följa upp och det ökar viljan att nå målen.

Max 3 saker: Fokusera på färre uppgifter och njut av att gå i mål med dem. Lägg till nya uppgifter när du gått i mål med gamla uppgifter.

 


Lycka till!

 

Kjell-Åke Fyrgård
EQP Business School

Följ oss på Facebook
LinkedIn
LinkedIn
Inspiration och nyheter direkt i din inkorg!

Vill du veta mer?

Önskar du veta mer om våra utbildningar och föreläsare.
Fyll då i nedanstående intresseanmälan.

     
     
     
     
     
     

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår