Är du självisk?
Visste du att det finns färska studier som visar att osjälviska människor mår bättre, tjänar mer pengar, har bättre sociala relationer och har större familjer? Ändå finns det många förebilder i den så kallade kändisvärlden där det massmediala fokuset är deras själviskhet. Låter inte det märkligt?
Jag har fått frågan: ”Är dagens unga mer självupptagna än förut? Om det är så, hur påverkar det en serviceorganisation att anställa sådana?” Jag vet inte om jag sitter på dessa svar. Det kanske framtiden får visa. Samtidigt vet vi att dessa unga personer kommer att sälja och serva andra unga som till viss del påminner om dem själva i vanor och beteende. Så det kanske löser sig självt.
Men visst, forskning visar att vi lever i en självupptagen värld och i en självisk tid i ett själviskt land. Vi känner snart varken våra grannar eller våra släktingar. Och mer eller mindre alla av oss, unga, medelålders och även äldre, rycks med i den nya tekniken och nya tidens media, vare sig vi vill eller ej. Det blir viktigare att följa en blogg på kafferasten än att tala om kollegans bekymmer med en kund. Det blir viktigare att fotografera maten på restaurangen och lägga ut i det sociala nätverket än att kommunicera med dem som sitter vid bordet. Det blir viktigare att informera omvärlden om var man befinner sig än att lyssna klart på en berättelse. Det är klart som fjällvatten att det påverkar vår kommunikationsförmåga.
Vad hade hänt om du för 30 år sedan hade sagt till dina vänner: ”Vill ni varje dag se några bilder på mig, vad jag gör och var jag är, från mitt fotoalbum? Till exempel när jag äter, när jag är på resa, när jag är i skolan, när jag är med mina vänner, när jag shoppar, när jag ser något coolt o.s.v.?” Hade de då inte undrat om jag hade blivit lite prilligt självupptagen?
Vi tänker mer på oss själva än någonsin tidigare menar flera forskningsundersökningar. Om det stämmer – borde vi då inte vara lyckligare än någonsin? ”Om inte jag tänker på mig, vem ska då göra det?” som en ordvitsare uttryckte det.
Ungdomar har aldrig varit så olyckliga som nu
MTV gjorde en undersökning i 14 länder genom att intervjua 5 200 personer i åldern 16 till 34 år. Det visade sig att svenska ungdomar aldrig har varit så olyckliga som nu, de var till och med olyckligare än ungdomar i nästan alla andra länder som var med i undersökningen.
”Vi gjorde undersökningen för att få veta vad som är viktigt för ungdomar när vi gör våra program. Jag blev väldigt förvånad över att så få unga svenskar var lyckliga just nu”, säger Madeleine Thor, analyschef. Undersökningen visar att 65 % stillar sin stress (ångest, oro och olycka) genom att lyssna på musik.
Men varför känner unga människor stress? Endast var tredje ung (33 %) svensk svarade att de känner lycka. Siffran för till exempel Argentina var 75 %. ”De som inte lyckas är inte värda någonting, menade en 19-årig svenska i undersökningen. Min livskvalitet om tio år kommer helt vara beroende av min karriär”.
Det visade sig att för åtskilliga unga i vårt land så var ”egen ekonomi” och den ”egna karriären” det absolut viktigaste i livet. Själviskheten är något som vi svenskar får lära oss mer i vårt land än i andra länder. Vi lär oss vara själviska för att vi tror att vi ska bli lyckliga, men det märkliga är att det verkar som att det leder till mer olycka enligt aktuell forskning. Låter inte det som en paradox? Vi förstår inte längre att det är värdefullt att vara hemma med våra egna barn eller att ta hand om en äldre mor eller åldrig farfar, hjälpa grannen med hunden eller vännen med räkningen. Varför det? Jo, vi har ju ett samhälle som får rycka in där det behövs. Vi kan i stället tänka på vår egen ekonomi, semester och karriär. Möjligen får vi lära oss att äta mindre kött och använda en miljöbil, men vad hjälper det min gamla pappa som är ensam kväll efter kväll? Vi blir offer för vår, av samhället och media inmatade ”nya personlighet”.
Osjälviska personer mår bättre, tjänar mer och har bättre relationer!
Många får veta när det mår dåligt att de ska tänka mer på sig själva. Men frågan är om det är ett recept som alltid hjälper? Enligt en tvärvetenskaplig studie av forskare från bland annat Stockholms universitet, tenderar osjälviska personer att få både fler barn och högre lön, jämfört med mer själviska personer. Resultatet presenterades i Journal of Personality and Social Psychology, Oktober 2018.
”Resultatet är tydligt både i amerikanska och europeiska data. De mest osjälviska får flest barn och måttligt osjälviska har högst lön. Och vi finner resultatet även över tid – de människor som är mest generösa vid en tidpunkt ökar mer i lön fram till nästa mätning”, säger Kimmo Eriksson, forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet och en av författarna till studien.
Tidigare psykologisk och sociologisk forskning har visat att osjälviska personer är lyckligare och har bättre sociala relationer. Studien ”Generosity pays: Selfish people have fewer children and earn less money” fokuserar på osjälviskhet ur ett ekonomiskt och evolutionistiskt perspektiv. Forskare vid Stockholms universitet har i detta samarbete med Institutet för framtidsstudier och University of South Carolina undersökt själviskhet i relation till inkomst och fertilitet. Själviskhet mättes dels med attitydfrågor, dels med beteendefrågor. Resultaten är baserade på analyser av fyra stora europeiska och amerikanska databaser som mäter inkomst och barnafödande.
”Det visade sig att folk i allmänhet har en korrekt förväntan om att själviska personer får färre barn, men en felaktig förväntan om att själviska personer får högre lön. Det är roligt att se att generositet så ofta lönar sig i längden”, säger Pontus Strimling, forskare vid Institutet för framtidsstudier som också är en av författarna bakom studien.
Författarna själva tror att bättre sociala relationer kan vara nyckeln till generösa människors framgång ur ett ekonomiskt perspektiv, men understryker att deras forskning inte kan besvara detta.
Grunden i god kommunikation är att förstå sig själv och att förstå andra. Är du självisk och fokuserar på dig själv kommer du att ha svårt att förstå andra och att kommunicera med andra. Du kommer att bli en sämre lyssnare och bli sämre på att förstå dina kunder och vänner. På sikt leder det till dåliga resultat och dåliga relationer. Är det värt det?
PG Wettsjö, EQP 2023-01-26